Profiel van Studio Poot

Dirk-Jan Poot van Studio Poot

Dirk-Jan Poot van Studio Poot

Hoe het ooit begon

Vakfotograaf Dirk-Jan Poot weet nog goed het moment dat hij met fotografie op een professioneel niveau in aanraking kwam. Het was aan de rand van de racebaan in Spanje tijdens D.A.R.E race event van Docshop Racing, waar fotograaf Guus van Goethem aan het werk was. “Ik mocht met mijn vader mee naar de races. Hij is fysiotherapeut en ik had mijn diploma sportmassage gehaald. Ik zou mee als stagiaire om de coureurs te masseren." Een stukje bij.

In Spanje mocht hij even ‘proefdraaien’

Van ‘pa’ had hij een digitaal fotocameraatje gekregen en al snel stond hij naast Van Goethem aan de baan. Dirk-Jan met zijn cameraatje, Van Goethem met zijn professionele materiaal. Dat had op zichzelf al een mooie plaat kunnen opleveren. Dirk-Jan glimlacht bij de herinnering. “Om bezig te zijn met de camera, een kick te krijgen van een goede foto. Door het juiste moment te vinden en af te drukken...” Naar eigen zeggen werd de vakfotograaf direct gegrepen door de actie, de uitdaging en de kick als een foto ‘gelukt’ was. Lachend: “Ik heb die dagen alleen maar gefotografeerd en gefilmd. En heb uiteindelijk maar één iemand gemasseerd.”

In Spanje mocht hij even ‘proefdraaien’ met de professionele apparatuur van Van Goethem. “Hij zei: ‘probeer maar’ en gaf mij zijn camera. Toen ik de knop indrukte en het geluid van die sluiter hoorde... Daar gaat je hart wel sneller van kloppen. Dat is kicken!” Zijn handen volgen zijn woorden; een denkbeeldig toestel wordt vastgegrepen, het objectief scherpgesteld, de sluiterknop ingedrukt. Voor Dirk-Jan is vertellen over zijn passie niet voldoende. Woorden worden kracht bij gezet door ze uit te beelden... Geen vreemde karaktereigenschap natuurlijk, voor een vakfotograaf.